Her er vi nå!

11. februar 2019: STILLEHAVET!!! Vi er igjennom Panamakanalen, og ser ut mot en horisont pepret med tankskip på vei dit vi kom fra. Klyper oss i armen og drar Stillehavsluft langt ned i brystkassen. I dag unner vi oss både shaken and stirred!

— ——-  ——-  —— —— —— —— —— —— —— —— —— —— —— —

I slutten av juni seilte skipper Oddvar båten over Biscayabukta sammen med Stein Akre og Eirik Nicolaisen. De la fra kai i Les Sables d`Olonne i Frankrike fredag 16. juni, og klappet til kai i Póvoa de Varzim om ettermiddagen 20. juni. Båten lå i denne havna til over sommeren, fram til når familien flytter inn 10. august. Da startet eventyret på ordentlig!

(Teksten fortsetter under bildet)

Crewet før avgang i Les Sables fredag 16. juni -17. F.v.: Eirik Nicolaisen, Stein Akre og Oddvar K. Sand. Foto: Alf Morten Inbjo

S/V «Vega» er utstyrt med AIS, og sender kontinuerlig signaler om sin posisjon ut i verden. Hvis du vil kan du følge oss direkte på kartet over (MarineTraffic.com). Du kan justere kartet selv – mer om det lenger ned.

Hvis det ser ut som om vi ikke rører på oss når vi er ute å seier, så har vi blitt kastet av nettet. Ifølge Alf Morten Inbjo, Lagoons meget kompetente norske ekspert, skyldes det at fritidsbåter ikke får lov til å sende med kommersiell styrke på AIS-signalene.

– Det betyr at AIS-signaler fra en fritidsbåt kanskje bare har ca 20 prosent av rekkevidden til en kommersiell båt, forklarer Alf Morten.

Kartet over kan du tilpasse selv, og zoome inn og ut som på et vanlig google-kart. Du kan også bruke den vertikale menyen øverst til venstre, for å fjerne eller legge til ulike kategorier av skip. Og du kan klikke bort den litt store infoboksen som tar opp nesten 1/4 av siden nederst til venstre. Det siste ser bare ut til å gjelde hvis du ser siden på desktop, ikke mobil.

Vi syns også det er gøy å se ruten for hvor båten har seilt. Da kan du bruke tracking-funksjonen på kartet. Hvis du bruker desktop bør du da beholde den litt store infoboksen som jeg akkurat sa du skulle klikke bort… Klikk på «Show previous track» i blå skrift, og da dukker det opp et kart som viser hvor båten har seilt.

På mobil har jeg ikke funnet ut noen annet måte du kan gjøre det på, enn å gå inn på MarineTraffick sine egne sider eller aller helst laste ned appen. Søk opp «Vega – Lagoon 42 cat», og klikk på Track-symbolet som dukker opp nederst på siden (se bildet under). Da popper det opp en dialogboks, og der velger du den lyseblå knappen hvor det står «Past track».

Bildet er hentet fra appen til Marine Traffic. Nederst til venstre ser du et sirkelformet symbol for «Track» med «New» i rødt. Klikk på dette, og du kan se hvor S/V «Vega» har seilt.